Zilnic auzim cate ceva despre calorii, si cu siguranta fiecare dintre noi stie ca, daca mancam mai multe calorii decat ardem, ne vom ingrasa!
Insa ce inseamna o calorie cu adevarat?
Caloria este unitatea de masura a energiei continute de o anumita cantitate dintr-un aliment - de regula 100 grame.
Daca v-ati uitat pe etichetele diferitelor alimente sau produse, ati remarcat ca sunt doua unitati de masura care de obicei nu ne ajuta deloc sa intelegem cate calorii contine acel produs! Noroc cu noua legislatie care obliga producatorii sa scrie pe fiecare produs, numarul total de calorii pe care le au produsele. Este cazul pentru marea majoritate a dulciurilor si a bauturilor carbogazoase.
Astfel, de regula in dreptul valorii energetice sunt notate doua valori:
kcal si respectiv kj
- Kcal = 1000 calorii
- iar unitatea internationala de masura a energiei este kilojul; 1 kcal = 4.18 kj
De aceea pe etichete, veti gasi adesea o valoare foarte mare- cea a kj, care este deci de 4.18 ori mai mare decat cea a kcal, valoare ce va fi mai rezonibila. Aceasta din urma fiind cea care ne intereseaza pe noi.
In functie de sursa nutrientilor, cantitatea caloriilor difera.
Astfel,
- 1 gram de glucide = 4 calorii
- 1 gram de proteine = 4 calorii
- 1 gram de lipide = 9 calorii
Remarcam deci, ca glucidele si proteinele au de doua ori mai putine calorii decat lipidele!
Voi explica in postarile urmatoare, fiecare nutrient in parte pentru a clarifica cat mai mult cu putinta toate aceste mistere nutritionale, esentiale insa pentru facilitarea procesului de slabire, cu simpla conditie de a sti sa le recunoastem si sa le combinam in favoarea noastra.
Multumim pt lamuriri, Ramona! Recunosc ca imi sunt de ajutor postarile tale pe blog. Spor la scris in continuare!
RăspundețiȘtergere