luni, 18 octombrie 2010

Ce este metabolismul bazal?

Metabolismul bazal corespunde consumurilor in energie atunci cand suntem in stare de repaus.  Astfel, corpul nostru consuma calorii pentru intretinerea si functionarea organelor sau pentru mentinerea temperaturii sale.

Consumam calorii pentru:
  • respiratie
  • circulatia sanguina si bataile inimii
  • functiile rinichilor
  • activitatea celebrala
  • mentinerea temperaturii corpului
Energia utilizata de catre organism pentru functionarea normala a organelor vitale corespunde acestui asa numit metabolism bazal.

Rata metabolismului bazal este calculata in anumite conditii :
  •  in stare de repaus complet
  •  pe nemancate
  •  persoana in cauza trebuie sa fie intr-o stare emotionala calma si linistita
  •  iar temperatura ambienta sa fie neutra, nici prea cald nici prea frig
Metabolismul bazal  reprezinta 60-70% din arderile energetice ale corpului nostru.
  • 19% din aceasta energie este folosita pentru necesitatile metabolice ales sistemului nervos
  • 29% este utilizata de catre ficat
  • 10% de catre inima
  • 7% de catre rinichi
  • iar 18% de catre musculatura.

Astfel, rata metabolismului bazal la un adullt este in medie de aproximativ 70kcal / ora.
Pentru barbati valoarea calculata a metabolismului bazal este de 1 kcal / ora / kg corp, iar pentru femei aceasta valoare este de 0.9 kcal / ora / kgcorp.

Altfel spus, pentru o femeie de 60 kg, rata metabolismului bazal este de 54 kcal / ora.

In afara de aceste arderi ale metabolismului bazal, corpul nostru consuma energie si atunci cand mancam. Acest lucru se numeste efectul termic al alimentelor. Astfel, consumam calorii pentru a ingera, a digera si a stoca alimentele. Acest consum este insa de doar 10% din consumul energetic total al corpului nostru. Atunci cand mancam, rata metabolismului creste, pentru a reveni apoi la normal dupa cateva ore.

Un alt consum de energie este datorat deplasarilor, activitatilor zilnice, casnice, profesionale si sportive. Astfel activitatea fizica reprezinta intre 10-50% din arderile corpului nostru. Acestea reprezinta componenta cea mai variabila a cheltuielilor energetice, doarece cu cat facem mai multe activitati, respectiv cu cat sunt mai intense, cu atat vom consuma mai multa energie / calorii!

Iata consumul caloric al catorva activitati:
  • 1 ora de somn sau de odihna = 60 kcal
  • 1 ora de activitate in pozitie sezuta ( televizor, ordinator, lectura, transporturi...) = 90 kcal
  • 1 ora de activitate in picioare ( machiaj, toaleta, imbracatul, lucrurile casnice...) = 120 kcal
  • 1 ora de gimnastica sau de mers pe jos = 170 kcal
  • 1 ora de activitate sportiva = peste 300 kcal
Exista insa trei factori care influenteaza energia cheltuita in cursul activitatilor fizice:
  1. tipul activitatii : cu cat este mai intensa cu atat arderile sunt mai mari
  2. sexul : in general femeile desfasoara activitati mai putin intense fata de barbati, avand o suprafara corporala mai mica si o proportie de masa musculara redusa fata de cea a barbatilor.
  3. varsta : cu cat inaintam in varsta cu atat rata metabolismului nostru bazal scade
In ceea ce priveste regimul, nu este recomandat sa diminuam excesiv aportul caloriilor, deoarece riscam sa cream un deficit prea mare. Astfel, corpul are tendinta de a incetini metabolismul ceea ce ingreuneaza procesul de slabire.

Cum ne putem activa metabolismul  bazal? 

Cu cat masa musculara este mai mare, cu atat consumati mai multa energie. Un kilogram de muschi arde pana la 80 calorii in plus pe zi, fara a necesita vreo miscare sau activitate anume. Astfel, trebuie sa ne dezvoltam masa musculara pentru a activa metabolismul. 

Nu panicati : s-ar putea ca greutatea de pe cantar sa ramana constanta sau chiar sa creasca! Insa avantajul este ca un kilogram de muschi este de 4 ori mai putin voluminos decat un kilogram de grasime! Deci s-ar putea sa fi slabit f mult... insa doar in centimetrii nu si in kg!  Aceasta fiind  chiar solutia pentru a avea o silueta zvelta si armonioasa!
Asa ca nu mai stati pe ganduri si incepeti sa faceti miscare!

Acum ca stim ce este acela metabolismul bazal, si cum ne ajuta el in procesul de slabire, putem sa trecem mai departe, la descrierea nutrientilor.

Va urma. :)


miercuri, 13 octombrie 2010

Ce sunt caloriile?

Zilnic auzim cate ceva despre calorii, si cu siguranta fiecare dintre noi stie ca, daca mancam mai multe calorii decat ardem, ne vom ingrasa!

Insa ce inseamna o calorie cu adevarat?

Caloria este unitatea de masura a energiei continute de o anumita cantitate dintr-un aliment - de regula 100 grame. 

Daca v-ati uitat pe etichetele diferitelor alimente sau produse, ati remarcat ca sunt doua unitati de masura care de obicei nu ne ajuta deloc sa intelegem cate calorii contine acel produs! Noroc cu noua legislatie care obliga producatorii sa scrie pe fiecare produs, numarul total de calorii pe care le au produsele. Este cazul pentru marea majoritate a dulciurilor si a bauturilor carbogazoase.
Astfel, de regula in dreptul valorii energetice sunt notate doua valori:
kcal si respectiv kj

  • Kcal = 1000 calorii
  • iar unitatea internationala de masura a energiei este kilojul; 1 kcal = 4.18 kj
De aceea pe etichete, veti gasi adesea o valoare foarte mare- cea a kj, care este deci de 4.18 ori mai mare decat cea a kcal, valoare ce va fi mai rezonibila. Aceasta din urma fiind cea care ne intereseaza pe noi.

In functie de sursa nutrientilor, cantitatea caloriilor difera.

Astfel,  
  • 1 gram de glucide = 4 calorii
  • 1 gram de proteine = 4 calorii
  • 1 gram de lipide = 9 calorii
Remarcam deci, ca glucidele si  proteinele au de doua ori mai putine calorii decat lipidele!

Voi explica in postarile urmatoare, fiecare nutrient in parte pentru a clarifica cat mai mult cu putinta toate aceste mistere nutritionale, esentiale insa pentru facilitarea procesului de slabire, cu simpla conditie de a sti sa le recunoastem si sa le combinam in favoarea noastra.

duminică, 10 octombrie 2010

Sucurile naturale - fresh






Am vorbit deja de importanta hidratarii, insa un alt subiect pe care doream sa-l mai dezvolt este cel al sucurilor naturale! Si atentie ma refer aici doar la sucurilede tip fresh, pe care le preparam singuri sau pe care le putem achizitiona din comert. NU ma voi referi deci si la sucurile asa zis naturale, dar care sunt pline de conservanti, de vitamine false... si care contin mult prea mult zahar! Nu reiau deci ideea deja mentionata anterior!

Cu siguranta, ati baut macar o data, un fresh de portocale sau de orice alte fructe... poate chiar l-ati facut singure! Si exact aici vroiam sa ajung... daca l-ati facut singure, cu ajutorul robotului, probabil ati remarcat cate fructe trebuiesc stoarse pentru a umple un pahar! Ce-i drept este cu mult mai placut sa bei un suc natural, proaspat stors vara decat sa mananci atatea fructe!



DA, fara nici o indoiala, veti asimila toate vitaminele si minerale din acele fructe insa... veti asimila si toate caloriile acestora mai precis a fructozei din ele!

Daca ar fi sa mancam toate fructele necesare pentru un pahar de suc fresh...probabil ne-am satura cu mult mai repede si nu am manca nici macar jumatate din acele fructe... corect?

Din pacate da, este corect! Nu vom reusi sa mancam niciodata cate 5-10 portocale, mere, pere sau oricare alte fructe deodata! Insa stoarse, nici nu ne dam seama cand terminam paharul!

Astfel, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi a mentionat intr-una din cartile lui, faptul ca sucurile fresh ingrasa, si trebuiesc consumate cu moderatie, sau chiar evitate! De ce? Raspunsul este simplu: fructele stoarse isi pierd fibrele alimentare... care ajuta organismul sa ajunga la starea de satietate mai repede! Astfel, fara aceste fibre, vom putea bea fara sa ne dam seama echivalentul in vitamine si fructoza fara a ne satura in vreun fel!






O buna prietena, mi-a zis nu de mult, ca ar putea bea cate 10 freshuri pe zi! Da,  sunt sigura ca ar putea... dar oare ar putea manca si cele peste 50 - 60   de fructe (sau poate chiar mai multe) necesare pentru aceste freshuri?  Logic ca nu!





 Astfel... nu va lasati pacalite! Lucrul cel mai recomandat pe care-l puteti face este sa diluati aceste freshuri cu apa! Astfel mai mult suc, mai putine calorii!   

Mancati mai degraba fructele, singure, dimineata pe stomacul gol, intre mese sau chiar seara, pentru a inlocui ultima masa! Niciodata nu consumati fructe ca desert! Acestea necesita mai putin timp decat mancarea pentru a fi digerate si risca sa fermenteze in stomacul vostru pana le vine randul! :)





De asemenea, asa cum am mentionat anterior, sucurile de fructe (de tip freshuri), au un pH acid si pot dauna smaltului dintilor! Ceea ce nu se intampla atunci cand consumati fructele proaspete, deoarece acestea au proprietatea de a creste productia de saliva, ceea ce neutralizeaza aciditatea si respectiv efectele lor daunatoare asupra dintilor. 

Data viitoare, incercati sa va amintiti ca este recomandat sa beti sucurile naturale cu ajutorul unui pai!




vineri, 8 octombrie 2010

Beti apa!



Astazi, vom vorbi despre APA si importanta apei pentru organismul si sanatatea noastra!

In primul rand, trebuie sa aflam daca apa este sau nu un aliment.

Neavand nici proteine, nici glucide si nici lipide, nu putem spune despre apa ca este un aliment. Ea nu ne ofera nici un fel de energie! Insa apa este esentiala vietii! De ce? Deoarece datorita apei corpul nostru poate utiliza energia din alimentele pe care le consumam.

Fara indoiala, stiti ca, in functie de morfologia fiecaruia, corpul nostru este compus in proportie de 60-70% din apa. Astfel, dupa oxigen, apa elementul cel mai important vietii. Apa este indispensabila corpului deoarece:
  • mentine volumul sangelui
  • furnizeaza saliva care permite inghitirea alimentelor
  • serveste de lubrifiant pentru articulatii si ochi
  • mentine temperatura corpului
  • permite reactiile chimice la nivel celular
  • permite absorbtia si transportul substantelor nutritive ingerate
  • permite activitatea neurologica a creierului
  • asigura hidratarea pielii, conferindu-i elasticitate
  • elimina deseurile din corp si sange prin transpiratie, urina si respiratie
Astfel, APA ne este vitala!

In ceea ce priveste consumul de apa in peroada regimului, trebuie in primul rand sa stim ca nu vom slabi daca bem apa!  Apa nu are nici o valoare energetica, altfel spus nu are nici o calorie! Astfel, oricat de multa apa bem, nu ne vom ingrasa dar nici nu vom slabi. Astfel, "in timpul unui regim, organismul nostru munceste din greu pentru a elimina grasimile, ceea ce antreneaza o productie importanta de toxine. Apa faciliteaza eliminarea acestor toxine si ajuta rinichii si intestinele sa-si indeplineasca mai bine functiile." 

Apa poate fi un aliat de incredere in timpul unui regim:
  • band un pahar mare de apa inaintea mesei veti potoli (macar putin) foamea
  • iar daca bem in timpul mesei, apa se va amesteca cu alimentele in stomac, accelerand astfel senzatia de satietate. Ne vom simti satule mai repede, fara sa fi mancat prea multe alimente.





Se stie deja, un adult ar trebui sa bea cel putin doi litrii de apa pe zi. Insa aceasta cantitate variaza de la persoana la persoana, in functie de modul de viata si mai ales de activitatea si respectiv intensitatea activitatii fizice pe care o depune zilnic.

Lichidele

Institutul Britanic de Nutritie recomanda urmatoarele lucruri:


  • Sa bem APA din belsug - apa fiind cea mai bun alegere, in special intre mese: aceasta hidrateaza  fara a furniza calorii si fara riscul de a dauna dintilor.
  • CEAIUL si CAFEAUA -consum moderat: furnizeaza apa si cativa nutrienti daca sunt baute cu lapte. A se consuma fara zahar pentru a limita caloriile ingurgitate.


  • LAPTELE - a se bea in mod regulat, alegand insa variantele cu nivel mai scazut de grasime: laptele furnizeaza apa si reprezinta o sursa buna de nutrieti importanti precum calciul.




  • SUCURILE DE FRUCTE - a se consuma cu moderatie: furnizeaza apa precum si unele vitamine si minerale; insa contin si zahar (calorii), putand fi foarte acide, ceea ce risca sa dauneze smaltului dintilor.



  • in ceea ce priveste BAUTURILE RACORITOARE (chiar si cele LIGHT) -  consum limitat: desi furnizeaza apa corpului, acestea contin foarte mult zahar (calorii) fara a avea vreun nutrient.  Fiind foarte acide, pot dauna grav dintilor.




Media europeana a consumului de bauturi dulci este in prezent la un nivel de aproximativ 50 litri pe persoana anual.  Avand in vedere ca un litru de suc contine echivalentul a 16 bucati de zahar...pentru aceasta medie de 50 litri rezulta consumul indirect a peste 800 de bucati de zahar pe an!!! Ganditi-va astfel,  cat de mult va impiedica aceste bauturi sa slabiti sau macar sa va mentineti greutatea.




In ceea ce ma priveste, dupa o intamplare nefericita la sfarsitul lunii august, in plin concediu la mare, am decis sa nu mai consum nici un fel de suc timp de cel putin 6 luni! Ce-i drept faptul ca am facut pariu cu prietenul meu in acest sens, si ca mi-a promis, in cazul in care castig acest pariu ( ATENTIE fara sa trisez nici macar un pic!)   ca vom merge la Barcelona la primavara, m-a ajutat enorm de mult! Motivatie suficient de buna, nu?! :) 





Insa sincera sa fiu, acum dupa aproape 8 saptamani de cand nu mai beau altceva decat apa plata, ceaiuri si lapte, constientizez cat de putina nevoie aveam de acele sucuri! Nu numai ca ma simt mult mai bine, si nici nu am pofta sa gust macar, dar nu mai sunt balonata iar gazele intestinale nu imi mai provoaca acele dureri insuportabile!  Un alt aspect care pe mine m-a bucurat este faptul ca dintii mei sunt mai albi decat inainte!

Astfel, eu va recomand sa limitati pe cat posibil sucurile! Imaginati-va doar cat de mult va ingreuneaza pierderea in greutate si cat de mult rau pot provoca in corpul vostru!

Ce-ar fi daca de astazi, ati incerca sa nu mai beti sucuri?

Eu va sustin! Curaj!

joi, 7 octombrie 2010

De maine… de luni… de luna viitoare… la anu’ !

"De maine"… "de luni"… "de luna viitoare"… "la anu’" ! Vi se pare cunoscut?  Si mie!... de prea multe ori am amanat momentul inceperii unui regim...pentru maine... pentru saptamana urmatoare... pentru 1 ianuarie anul urmator... cand de fapt toate nu erau decat scuze pentru neputinta  si lipsa mea de curaj! 

De fiecare data cand amanam acest moment, nu faceam decat sa il transform intr-un pas si mai greu de realizat! Si plecam deja cu stangul pe drumul oricum greu al curelor de slabire!

Astfel, sfatul meu este urmatorul: nu exista cu adevarat motive pentru care sa ne dorim sa o lungim degeaba cu kilogramele in plus! Si sa fim serioase... nu cred ca isi doreste nimeni cu adevarat sa mai ramana cateva zile... saptamani sau luni cu aceeasi povara a kilogramelor in plus! 

Important este sa intelegem ca nu exista niciodata un moment propice si perfect pentru a incepe lupta impotriva kilogramelor in plus! Daca suntem suficient de motivate... momentul inceperii unei diete trebuie sa fie : ACUM! ASTAZI! in nici un caz "MAINE"!
Va exista intotdeauna o zi de "MAINE"!  Asa ca, daca va doriti cu adevarat sa incepeti aceasta lupta apriga impotriva kilogramelor... incepeti ACUM! Sa nu credeti ca astazi este o zi pierduta, doar pentru ca ati mancat dulciuri sau pentru ca nu ati fost moderati  in ceea ce priveste mancarea : NU ESTE NICIODATA TARZIU pentru a incepe sa mananci fructe in loc de dulciuri... sau sa incerci sa mai micsorezi portiile de mancare, sau sa incerci chiar sa nu mai mananci seara dupa ora 20h00!

Astfel ... incepeti totul ACUM!IN ACEST MOMENT!



Important este sa incepeti! Cel mai greu este inceputul! Insa nu putem ajunge nicaieri daca nu facem primul pas, nu? Daca nu facem acest prim pas, atat de important, nu vom porni niciodata la drum si cu siguranta nu vom reusi niciodata sa dobandim corpul la care visam doar! Nu-i asa? 

Asa cum am mai spus-o... cel mai mare inamic al nostru suntem chiar noi insine! Sunt de parere ca, atata timp cat acest lucru depinde de noi (doar de noi) si de ambitia noastra... ne putem mobiliza suficient de tare incat sa iesim victorioase din aceasta lupta!




 
Un alt lucru important pe care l-am inteles tarziu... este ca motivul pentru care vrei sa incepi o asemenea lupta...nu trebuie sa fie altul decat propria ta persoana! Motivatia ta trebuie sa fii chiar TU!

Pentru tine trebuie sa o faci! Nu pentru iubitul tau... nu pentru prieteni, familie nici macar pentru cei care te ranesc batjocorindu-te! Trebuie sa o faci pentru TINE si pentru sanatatea ta! Tu esti cel mai important motiv pentru care trebuie sa-ti doresti sa slabesti! Gandeste-te...la sanatatea ta, la cat de greu iti este sa faci o activitate fizica, la cat de multe lucruri se vor schimba o data ce vei ajunge sa fii sanatoasa! Gandeste-te la rochia minunata pe care ai vazut-o in vitrina magazinului si pe care nici nu ai indraznit sa o probezi... gandeste-te la toate acele hainute pe care acum nu le poti imbraca... dar care in curand vor face parte din garderoba ta zilnica! 

Si pana la urma, credeti-ma... nimic nu este mai frumos decat sa ai grija de propria ta persoana! 

Cum poti sa ai pretentia de a avea grija de cineva, oricine altcineva... daca nu reusesti sa ai grija de tine?

INGRIJESTE-TE! Fa-o pentru tine! Te vei simti minunat! Te asigur! 


O buna prietena de-a mea mi-a spus intr-o zi:


Ai grija de tine... pentru ca meriti!

Faceti-o pentru voi! pentru ca daca nu o faceti voi... pentru voi! Nu o va face nimeni in locul vostru!

Luati calendarul de la birou sau de acasa ...sau agenda persoanala... si incercuiti ziua de astazi! Astazi este PRIMA ZI din restul VIETILOR VOASTRE de slabute! :) 

Curaj! Va tin pumnii!


  

miercuri, 6 octombrie 2010

Grase si "Frumoase" vs Sanatoase si Frumoase!

Din pacate nu exista un "manual de utilizare" pentru felul in care ar trebui sa ne ingrijim zilnic ca sa fim sau sa ramanem (cat mai mult timp cu putinta) frumoase, zvelte si mai ales sanatoase ! Caci da, pana la urma, daca avem sau nu curajul sa o recunoastem, nu ar trebui sa fie vorba de tenditele sau standardele impuse de moda, reviste sau chiar barbati (!!!) ci pur si simplu de sanatate!


Pentru mine a fi sanatoasa este un scop! Sanatatea inseamna frumusete! A fi sanatoasa este in primul rand, un semn de respect fata de propria ta persoana! Si recunosc, ajunsesem sa nu ma mai respect prea mult deoarece imi faceam rau cu propria-mi mana (sa mananci tarziu in noapte, sa nu faci sport, sa nu incerci macar sa mananci echilibrat - da, recunosc, ajunsesem sa nu ma mai respect si nici iubesc- iar totul era din propria mea vina!)

Nu stiu cati dintre noi constientizam simplul fapt ca nu ne baga nimeni ciocolata in gura, nu ne forteaza nimeni sa mancam cartofi prajiti, cu 8 bucati de pui, hamburgheri si toate mancarurile  tip fast-food si junk-food! Nu ne obliga nimeni cu un pistol la tampla sa infulecam toata cutia de bomboane! NU?!?

Si iarasi ma simt obligata sa recunosc, ca nu - NU m-a fortat nimeni niciodata sa mananc 2-3 ciocolatele pe zi...si cu atat mai putin nu ma forteaza nimeni sa fac ceva ce stiu si eu prea bine ca nu este bun sau sanatos!

Din pacate am crescut stiind ce gust are fiecare ciocolata in parte, fiecare noua prajiturica, bombonica si in general tot ce era “dulce sau bun” iar acum... desi nu mai sunt mica si stiu ca aceste “minuni” calorice nu fac altceva decat sa-mi ingroase turul coapselor - nu ma pot controla sau abtine de la ele! 
       
Dar, sa revin... Acum, ma chinui...sunt PROPRIUL MEU INAMIC! Nu stiu cat de mult realizam acest lucru insa... nu exista un mai mare dusman  pt silueta noastra – respectiv, sanatatea noastra,  decat propriia noastra manuta ! Caci da, la urma urmei, trebuie sa recunoastem... ne facem rau singure/i!  Eu imi duc singura la gura ciocolata, batonul de ciocolata, bomboanele, prajiturile si tot ce mai este “dulce si bun” si la care poftesc adesea. Eu sunt cea care decid sa stau tolanita pe canapea in fata televizorului in loc sa ies sa alerg, sa ma plimb cu rolele sau macar sa fac niste exercitii chiar in fata televizorului! Nu ma obliga nimeni niciodata sa imi fac acest rau, si totusi il fac!

Si stiu ca nu e bine, si de obicei cam imediat ce a trecut euforia minunata indusa de gustul nemaipomenit al ciocolatii, imi pare rau! Si ma simt vinovata! As fi putut sa nu o mananc, sau macar sa nu o mananc pe toata, sau macar sa astept si eu pana dimineata ( e un mit - sa mananci dulciurile dimineata ca apoi pe parcursul zilei sa poti arde sutele de calorii ingurgitate cu lacomie ! )... Cert este ca in ceea ce priveste dulciurile imi este greu sa ma abtin! Dar, am vesti bune!! NU ESTE IMPOSIBIL! Doar stiu!! Am reusit performanta de a rezista o luna intreaga fara nici un fel de ciocolatica, prajiturica sau alta minune din acestea "miaaam" asa! Apoi... m-am premiat cu ...?? evident o ciocolatica!

Cert este ca acea perioada aveam abonament la sala... si nu numai ca aveam... dar mai si mergeam! si aproape zilnic chiar! :)

Mi-am dat seama atunci, ca pot! Mi-am dorit suficient de mult incat sa pot!

Astfel, cand va aflati in fata unei asemenea dileme pofticioase... si stiti prea bine ca sunteti pe punctul de a claca... mai ganditi-va o data! Ce va doriti cu adevarat? Acea ciocolatica? care nu va va face "bine" decat atunci pe moment, iar apoi un mare rau? Sau va doriti sa fiti zvelte si sa aveti un corp de invidiat? Eu asta imi spun acum... Ce-mi doresc cu adevarat? Ciocolatica aia mica dar care poate sa-mi anihileze cateva ore bune de sport? sau sa fiu zvelta si sa am in sfarsit acel trup mult visat?!




Credeti-ma functioneaza!

Incercati si voi... poate va avea acelasi efect! Bafta! Va tin pumnii!  :)








Drumul spre silueta perfecta! :)

Astfel, de mica, am incercat toate regimurile posibile... cu pastile, cu ciorba de varza,  disociat, cu spanac si carne de vita... cu orice atata timp cat purta apelativul de "regim"! Astfel, de cand ma stiu... m-am chinuit sa ma incadrez in standardele celorlalti, cu mai mult sau mai putin succes!

Dar se pare ca nici acum la 25 ani... nu am invatat cu adevarat ce trebuie sa fac si ce nu! Bineinteles, fiecare dintre noi stie foarte bine ce ar trebui sau nu sa facem ( in ceea ce priveste silueta si respectiv sanatatea)... insa... cati dintre noi avem discernamantul de a nu ne lasa dominati de pofte?! 
Eu una, recunosc ca nu am avut discernamant... si singurul lucru care a reusit sa ma faca sa constientizez ca este timpul sa ma opresc a fost cantarul! In momentul in care am atins 69.900 kg (panicaaaaaaa!!! )  mi-am dat seama ca este timpul sa reactionez.

Si asta fac , inca din luna februarie 2010. Am ajuns  astazi la 61.800 si din pacate imi dau seama ca drumul meu catre silueta mult dorita nu este nici macar la jumatate!

De aceea m-am hotarît sa scriu acest blog... este instrumentul meu pentru a ma ajuta pe mine... si de ce nu... pe altii!  

marți, 5 octombrie 2010

Mesajul meu de inceput :)

Dintotdeauna am fost rotunjoara… fapt ce a fost tot timpul subiect de discutie si/ sau de insulte atat pentru parintii mei, pentru prieteni, pentru colegii de la scoala cat si pentru oamenii de pe strada pe care adesea nici nu-i bagam in seama dar care aveau o treaba cu mine si tineau ei mortis sa-mi arunce cu rautate in fata : « pacat de ochii tai frumosi, revino peste 10 kile in minus »…

La inceput totul este mai mult sau mai putin amuzant, parintii se uita dragalas la tine si iti arunca un alint sfasietor  precum “grasuta lu’ tata”, sau colegii care te striga in gura mare in recreatie (pe holurile pline ale scolii) “elefant pe bicicleta”, “batoza”... sau alte asemenea cuvinte care pot zdruncina din temelii increderea in sine a unui copil... in plina crestere.

Din pacate, (sunt convinsa) sunt inca (prea) numerosi cei care jignesc si injosesc pe cei rotofei pentru simplul motiv ca au kilograme in plus, sunt mai dolofani sau mai "impliniti"! Este ingrozitor...sa trebuiasca sa pleci capul pentru a incerca sa nu te faci remarcata cand treci pe langa un grup de baieti... doar pentru a nu te trezi cu jignirile pline de rautatea meschina a acestora! Este ingrozitor pentru un copil sa fi "destinatarul" rautatilor celorlalti camarazi de clasa!
Sincera sa fiu eu am ajuns in urma acestor jigniri repetate de-a lungul anilor... sa cred ca a lovi pe cineva prin intermediul cuvintelor este cel mai dureros mod de a rani pe cineva!

Nu ma astept sa inteleaga toata lumea... nu ma astept sa atinga pe toata lumea... insa persoanele care, ca si mine s-au confruntat cu rautatea oamenilor vor intelege si probabil vor aprecia mai mult decat cei care nu au trecut prin asa ceva! asa ca dragii mei,